Otse põhisisu juurde

23 nippi koristamiseks, sh motivatsiooni leidmiseks

Käes on kevad ja see on aeg, mil paljud teevad suurpuhastust. Kuigi elutempo on kiire, siis puhtas elamises on alati hubane ja hea olla. Panen erinevatest artiklitest leitud nipid ka sellesse postitusse, osa selgitusi on otse ümber kopeeritud ja osa on oma sõnadega kirja pandud, aga mõte jääb samaks.
Postituse lõppu panen ka viited, kus kohast need nipid leidsin.



Kõigepealt 7 nippi, kuidas leida koristamiseks motivatsiooni:


  1. Korista hommikuti - saad töö vara kaelast ära ja endal on ka päeval hea puhtas kodus olla, sea endale tegevuseesmärk et koristad hommikul ja siis on ka tõenäoline, et saad oma töö tehtud kiiremini ja tõhusamalt kui ülejäänud päeva jooksul. Olen seda nippi kasutanud ise paraku harva, aga tunnistan, et see on tegelikult hea nipp. Peale hommikusööki ja hommikukohvi on minul endal kõige rohkem energiat ja alati väga hea tunne, kui töö saab vara tehtud. 😊
  2. Määra ajakava ja pea sellest kinni - Kui koostad endale ajakava ja tegemist vajavate tööde nimekirja (muidugi võimalikult realistliku), siis on igale tegevusele kuluvat aega lihtsam planeerida. Võid teha ka pikaajalise plaani – näiteks paned paika, et igal laupäeval ajavahemikus 10.00–12.00 on koristamisaeg. Kui pärast selle aja möödumist tunned, et sul on jaksu veelgi tõhusamaks ja pikemaks kraamimiseks, siis lase käia! Kui mitte, siis vähemalt tead, et oled endale seatud eesmärgi täitnud. 
  3. Loo hea abivahendite süsteem - pole midagi ebameeldivamat, kui avastad koristamist alustades, et su kraamimisvarustus on üsna kesine – mõni puhastusvahend on parasjagu otsa saanud ja puuduvad nt sobivad puhastuslapid. Kõige parem oleks enne pihta hakkamist luua endale püsiv ja tõhus koristusvahendite süsteem. Hoia varustust ühe koha peal ja mõtle välja süsteem nende kõigi kaasas kandmiseks. Muidu võid avastada, et jooksed kraamimise ajal muudkui tarbetult edasi-tagasi ning kulutad asjatult aega. 
  4. Väldi segajaid! - ei ole mingi saladus, et tänapäeval on tähelepanu kõrvale juhtivaid tegureid päris palju. Oled koristushoos, kuid nutitelefon annab heliga märku, et keegi saatis meili või sõnumi? Lugemine võib võtta küll vaid 10 sekundit sinu ajast, kuid viib mõtted parasjagu käsiolevast tegevusest eemale tunduvalt kauemaks. Võid mõneks hetkeks kaotada keskendumisvõime ja seega lükkub lõppeesmärgi saavutamine edasi. Et koristamine ei veniks lõputuks, tasuks kiusatusi vältida ja lülitada mõneks ajaks välja teler, arvuti, tahvelarvuti ja panna ka telefon vaiksele režiimile.
  5. Muusika! - natuke muusikat annab enamasti tööle hoogu juurde ja koristamine on just sobiv tegevus, mille juures oma lemmikmuusikat nautida. Kui aga muusika on sinu jaoks pigem segaja, siis parem väldi seda.
  6.  Ära aja taga täiuslikkust! - kas sulle tundub, et paari tunniga kogu elamise koristamine ei ole võimalik, kuna puhastad ainuüksi diivanil olevat plekki 20 minutit? Ja see ei pruugi vaatamata suurele vaevale kuhugi kaduda… Tegelikult on mõistlik kulutada oma aega tõhusamalt, kuna selle 20 minutiga saad tehtud märksa rohkem – puhastada põrandad, pühkida tolmu või panna ära laokil olevaid asju. Ei ole mõtet raisata rohkelt aega ühe pleki peale. Pealegi võib jonnaka plekiga võitlemine tekitada masendust, mis viib motivatsiooni sootuks nulli. Raskete plekkide eemaldamise ja pehme mööbli puhastuse võib jätta asjatundjate hooleks. Kui elad Viimsi kandis/Tallinnas/Harjumaal, võid kutsuda mööblit puhastama ettevõtte PLUSS PUHASTUS OÜ.
  7. Premeeri end! -liiga sageli unustame, et vajame isegi pisikeste saavutuste eest tunnustust. Kui sa oled koristamise lõpetanud, siis oled kindlasti ära teeninud midagi meeldivat. Õhtusöök kohvikus? Hea filmi või raamatu nautimine? Võib-olla tasuks külla kutsuda hoopis hea sõber, sest toad on nüüd ju korras ja külaliste vastuvõtmine on seda murevabam. Kui teha pärast kraamimist midagi meeldivat, siis on ka tulevikus lihtsam asja kallale asuda, sest eelmisest koristusest meenuvad vaid head emotsioonid.


Järgmiseks, kuus nippi, kuidas muuta kevadine suurpuhastus lihtsamaks:


  1. Alusta koristamist kõige tülikamast ruumist - ükskõik milline koht sulle kodus koristamise mõttes kõige vähem meeldib, alusta kevadist suurpuhastust just sellest ruumist. Kui oled kõige tüütuma koha korda saanud, tähendab see, et kevadpuhastuse raskeim osa on enam-vähem möödas. See on tõesti väga nutikas ja tõhus nipp: tõsiasi, et tegid ära kõige suurema või raskema osa tööst, annab sulle energiat ja motivatsiooni koristamisega jätkata ning kõik pärastine tundub juba hoopis lihtsam.
  2. Kõike ei ole vaja koristada - kui võtad kätte suurpuhastuspäeva, aga pesid nt külmkapi just paar päeva tagasi ära, siis seda tööd pole vaja uuesti ette võtta. Selle arvelt saad ka aega kokku hoida ja kevadise suurpuhastusega kiiremini ühele poole.
  3. Laest põrandani ja kuivast märjani - kui koristad tuba, alusta alati ülevalt, sest kui alustad põrandast, siis on üles jõudes allpool kõik jälle samasugune kui enne. Kuivast märjani on teine reegel, millest tasub kinni pidada: alusta alati kuivpuhastusest ning võta hoolikalt tolmu ja pühi pinnad enne märja lapiga puhastamist üle. Mida paremini ja põhjalikumalt kuivpuhastust teed, seda vähem jääb teha märja lapi või mopiga.    
  4.  Ära puhastusvahenditega üle pinguta - Kui tahad koristada tõesti põhjalikult, on ilmselt üks esimesi instinkte kasutada palju puhastusvahendeid. Kuigi mõistlikus koguses puhastusvahendist võib väga määrdunud pindade puhul olla tõesti abi, ei ole neist aga üldjuhul kuigi palju kasu. Asi on selles, et kui kasutad palju puhastusvahendeid, teed endale tööd juurde, sest pindade loputamine ja kemikaali jääkidest puhastamine võtab palju rohkem aega. Rääkimata tõsiasjast, et puhastusvahendite suurel hulgal kasutamine ei ole kuigi keskkonnasõbralik ja tegelikult kahjustavad need puhastatavat pinda. 
  5. Ära unusta puhastamast neid asju/kohti, mis tavaliselt lähevad meelest - ukselingid, lülitid, uksepealsed, prügikast, tolmuimeja. Selleks, et need ei ununeks, võid endale koostada suurpuhastuseks koristuskava ning need sinna kirja panna.
  6. Keskendu - st ära vaata samal ajal telekat või ära kontrolli iga natukese aja tagant oma telefoni. Tööle keskendudes saad selle ka kiiremini tehtud. Kui muusika saatel muidugi koristada meeldib, siis selle võid ju panna endale taustaks mängima.

Lisaks kümme nippi kodu koristamiseks ja segaduse vältimiseks:


  1. Kaardista olukord - vaata enda ümber, kas tarvitsed ümbritsevat ja oma asju parimal võimalikul viisil.
  2. Korrasta - tee korda kapid ja sahtlid ning igal asjal olgu oma koht.
  3. Rämps välja - kõik asjad, mida sa ei kasuta, saa neist lahti. Osa asju, nt riided, saab ka lihtsalt ära anda või maha müüa. Facebookis on nt ligi 15 000 liikmega grupp KIRBUTURG,
  4. Korista vähehaaval - kui käid tööl, siis aeganõudvamad ja suuremad tööd jäta vabadele päevadele, tööpäevadel (kui on aega ja jaksu muidugi) tee lihtsamad toimetused ära.
  5. Korista süstemaatiliselt - kõik toad peale vannitoa ja köögi (mida tuleb puhastada iga päev) vajavad tähele­panu kord nädalas. Kui veeta kõikides teistes tubades viis minutit päevas - asju sättides, vaipu ja kardinaid sirgeks tõm­­mates ning lihtsalt kor­rastades -, ei ole nädala lõpuni rohkemat vajagi. Harju kor­rastama kööki pärast õhtusööki ja elutuba enne magamaminekut.Kõikidelt horisontaalpinda­delt ja pisiasjadelt tuleb pidevalt tolmu pühkida ning põrandaid - sõltuvalt põrandakattest - pesta, pühkida, poleerida või tolmu­imejaga puhastada. Kord või paar aastas võib tekkida vajadus ka suur­puhastust teha.
  6. Sea endale sisse korralik majapidamiskapp - põhikomplekti kuuluvad tolmuimeja, mopp ja ämber, tolmulapid, kummikindad jpm. Lisaks neile vajad ka head kätekreemi.
  7. Delegeeri töid - õpeta kõik pereliikmed pidevalt oma asju korrastama ning pool tööd ongi tehtud! Iga seitsmeaastase lapse saab õpetada ise voodit tegema, mänguasju ja raamatuid ära panema ning musta pesu korvi viima. Kuid sa pead eeskuju näitama. Lastelt ei tasu oodata uhkustunnet puhta toa üle, kui su enda magamistuba näeb välja nagu sõjatanner.
  8. Kasuta nimekirja - pane märkmikusse või kuskile kirja tööd, mis on plaanis antud nädal teostada ning pärast töö teostamist saad selle nimekirjast maha tõmmata ja see (millegi nimekirjast maha tõmbamine) omakorda tekitab iseendas rahulolu tunnet.
  9. Tee ajakava - see läheb tegelikult kokku ka eelmise punktiga, kui kasutada ajakava asemel sõna nimekiri, ajakava aitab veelgi paremini kinni pidada - nt esmaspäeval pesen aknad, teisipäeval teen elutoas suurpuhastuse jne. Kui kodu läigib, siis kindlasti luba endale ka üks puhkepäev oma puhtas kodus lõõgastumiseks, sest oled selle ära teeninud.
  10. Hoia korda - minu meelest ongi see kõige olulisem punkt. Pese peale söömist kohe nõud ära (kui sinu kodus pestakse käsitsi nõusid) ja siis ei kuhjugi kraanikausi täis nõusid. Must pesu pane kohe mustapesu korvi, mitte ära viska kappi.


Kui siiski on nii, et endal on elutempo väga kiire ja pole aega suuremateks koristustöödeks, siis puhastusfirmad teevad palju erinevaid töid, nad võivad käia su kodu regulaarselt koristamas, kui ka teha lihtsalt suurpuhastust, Viimsis asuv puhastusfirma,  PLUSS PUHASTUS OÜ , mis tegutseb peamiselt Tallinnas ja Harjumaal, pakub 15 erinevat puhastusteenust, olen neist kirjutanud ka oma blogis:   Ettevõtte poolt pakutavad teenused; MMiks valida Pluss Puhastus



Kuigi üldiselt on mul siin blogis populaarsemad siiski sporditeemalised postitused (see aliexpress pole üldse spordiga seotud ja saanud kõige rohkem klikke), siis tükk aega oli esikümnes ka aknapesu postitus ning siiamaani on mu postituste esikümnes postitus, mis räägib looduskivide puhastusest ja kaitsetöötlusest PLUSS PUHASTUS OÜ poolt.



Kel on endal veel häid nippe koristamiseks/korra hoidmiseks võib siin kommentaariumis seda julgelt jagada.



Kasutatud kirjandus:

Päikest! ☺


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu tellimused Aliexpressist 2014-2016

Panen siia pildid väikese selgitusega toodetest, mis olen ostnud. Pildid panengi konkreetselt enda asjadest, nii nagu nad kätte sain. Mu kõige esimene proovitellimus oli 16.mail 2014. Tellisin 6.35 eurot maksva siidise vööga kleidi S suurus. Minu mõõdud ongi XS/S (rohkem XS). See oli mulle paraku tiba suur ja ebaõnnestunud ost. Seda kleiti mul enam pole alleski. Nüüd oma aliexpressi lehelt vaadates näen, et olen tellinud samal päeval kaks kleiti. Tellisin ka ühe kollase suvekleidi, maksis 7,09 eurot, samuti S suurus. See oli üks mu lemmikkleite. Panen nüüd ka paar pilti, kus mul on see kleit seljas. :) Sellest kleidist ma jäin ilma, sest juhtus üks tobe õnnetus. Maal trügivad ikka sügisel rotid kappi, mu lemmik kleit oli mingi kurja roti poolt nii katki näritud, et pidin ära viskama. Seda toodet seal enam müügil pole ka, muidu telliks uue, vb sinise, sest tumesinine tundus ka väga ilus. Ma olen sel esimesel korral prooviks kohe mitu asja tellinud, tellisin

Kauneid kohti Eestimaal (Põhja-Eesti ümbrus)

Kuna ma käisin juuli lõpus/augusti alguses meie kodumaa kaunites paikades, siis otsustasin teha sel teemal siia blogisse ühe postituse. Nii mõnigi koht oli minu jaoks täiesti uus. Käesoleval aastal on "Puhka Eestis" eriti teemas. Kusjuures meil saab puhata küll. Siin postituses mainitud kohtades  käisime kolme päeva jooksul (aitäh mu  tädile , kes mind neisse kohtadesse sõidutas). Teksti tuleb siin vähe, pilte palju (fotod on tehtud tavalise nutitelefoniga). Esimesel päeval külastasime Jägala juga. Kusjuures mina polnud seal varem käinud. Tegemist on looduslikult ilusa vaatamisväärsusega. Samas jalutamist on seal vähe, vähemalt mulle tundus vaid üks pisike rajake olevat. Kui olime juga, sh jõge, piisavalt imetlenud, läksime vaatama 5 km eemal asuvat Linnamäe hüdroelektrijaama. Õhtupoole jalutasime Kadrioru pargis, sh roosiaias. Park ja roosiaed on mõlemad nii ilusad, et muudkui pildista ja imetle.  Teisel päeval k

Teekond elu esimese operatsioonini ning operatsioon ise (laparoskoopia)

Kui mul 2019 aasta veebruaris esmakordselt müoom diagnoositi, ei osanud ma sellest esialgu mitte midagi arvata. Arst ütles vaid, et ma tuleks aasta pärast kindlasti kontrolli tagasi, aga kui probleeme tekib, võin alati ka varem tulla. Läksin ära, koduteel mõtlesin, et müoom - ma olen seda sõna kuulnud, aga mis see on. Googeldades ehmatas esimese hooga sõna kasvaja ikka väga ära. Uurisin netist selle kohta edasi ja sain aru, et karta pole mul midagi vaja. See healoomuline kasvaja avastataksegi enamjaolt tavalise günekoloogilise läbivaatuse käigus ultraheliga. Pahaloomuliseks muutumise tõenäosus alla 1 protsendi. Sümptomite puhul on naistel sagedaseimaks kaebuseks väga vererohked päevad. Seda probleemi mul polnud. Müoom oli mul väga väike kah - 2,2*2,4 cm. Internetist selle haiguse kohta uurides jäi silma vaid nii palju, et peale esmaskordset avastamist tasuks minna uuesti kontrolli poole aasta pärast. Elasin siis oma tavalist elu edasi, probleeme polnud. Pikematel jooksudel (marat